Bij zakelijke lease zijn er verschillende soorten die u kunt overwegen. Allereerst is er operationele lease, waarbij u in principe een voertuig of apparatuur huurt. Dit betekent dat het leasemaatschappij het product in eigendom heeft en de kosten voor onderhoud, verzekering en belastingen betaalt. U betaalt een maandelijks bedrag gedurende de leaseperiode en aan het einde van de termijn geeft u het product gewoon terug. Een andere optie is financiële lease. In dit geval financier je de aankoop van een auto of apparatuur door middel van een leaseovereenkomst. U betaalt maandelijks aflossingen en aan het einde van de termijn wordt u de volledige eigenaar van het product. Wel bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en mogelijke risico’s. Ten derde is er sale en leaseback, een optie die u de kans geeft om kapitaal vrij te maken uit bestaande activa. U verkoopt uw eigendom aan een leasemaatschappij, die het aan u terug least. Hierdoor behoudt u het gebruik van het actief en verbetert u uw liquiditeitspositie.

Financiële aspecten en contractuele afspraken bij zakelijke lease

Zakelijke lease, of operational lease zoals het ook wel wordt genoemd, is een vorm van financiering waarbij u het gebruik van een auto, machine of ander bedrijfsmiddel verkrijgt zonder deze in eigendom te hebben. De kosten en voorwaarden variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst zijn de maandelijkse leasekosten afhankelijk van de waarde van het bedrijfsmiddel. U betaalt een vast bedrag per maand, wat doorgaans de afschrijvingskosten en rente omvat. Daarnaast kan in de kosten ook het onderhoud, de verzekering en eventuele belastingen zijn inbegrepen, afhankelijk van de soort leaseovereenkomst die u kiest. De voorwaarden van een zakelijke lease kunnen ook variëren. Veelvoorkomende voorwaarden zijn het vaststellen van een maximaal aantal kilometers dat u per jaar mag rijden en bepalingen over wie verantwoordelijk is voor reparaties en onderhoud. Ook kan er een eis zijn dat u het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode in goede staat teruggeeft. Voordat u een zakelijk leasecontract tekent, is het belangrijk dat u zorgvuldig de voorwaarden doorneemt en begrijpt wat de kosten inhouden.

Voor- en nadelen van zakelijk leasen: een overzicht

Het kiezen voor zakelijke lease kan voordelig voor u zijn, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Eén van de voordelen is dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen voor een auto. Het bedrag wordt verspreid over een vooraf afgesproken looptijd. Een ander voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van de auto, of over onverwachte kosten. Dit zit meestal inbegrepen in het leasecontract. Echter, er zijn ook nadelen aan verbonden. Hoewel u maandelijks een vast bedrag betaalt, kan het uiteindelijk duurder uitvallen dan wanneer u een auto koopt. Daarnaast kan het voor u nadelig zijn als u de auto niet zo veel gebruikt. In het leasecontract is een aantal kilometers opgenomen dat u mag rijden, gaat u hier overheen dan kunnen de kosten snel oplopen. Ook bent u gebonden aan het leasecontract voor een bepaalde periode. Dit betekent dat het lastig kan zijn om het contract voortijdig op te zeggen.

Het stappenplan voor het aanvragen en afsluiten van een zakelijke lease

Het initiëren van een zakelijke lease start bij het uitkiezen van het gewenste voertuig. Zodra u een keuze heeft gemaakt, volgen er een aantal stappen om het leaseproces te voltooien. Het begint met een aanvraag indienen bij de leasemaatschappij. Ze zullen u vragen om bedrijfsgegevens te verstrekken, zoals financiële status en bedrijfshistorie. Ze beoordelen deze informatie om vast te stellen of u voldoet aan de vereisten voor leasen. Bij goedkeuring ontvangt u een leaseovereenkomst ter ondertekening. Het is belangrijk om deze overeenkomst zorgvuldig door te nemen alvorens te tekenen. Het bevat belangrijke informatie over de voorwaarden van de lease, zoals de duur, het maandelijkse betalingsbedrag en eventuele extra kosten. Zodra u de overeenkomst heeft ondertekend, wordt de auto besteld en klaargemaakt voor levering. Dit kan een paar weken duren. Wanneer de auto klaar is, wordt deze afgeleverd of u haalt deze op, afhankelijk van wat u heeft afgesproken met de leasemaatschappij. Vanaf dat moment kunt u gebruik maken van het voertuig volgens de afgesproken leasevoorwaarden.

Arval zakelijke lease, meer dan alleen een lease maatschappij!