De airconditioning is een essentieel onderdeel van de auto. Het zorgt er immers voor dat het in de zomer niet te warm is en in de winter niet te koud. Voor optimaal rijgemak is het daarom belangrijk dat deze goed werkt. Echter kunnen er in de loop van tijd verschillende problemen oplopen. Wanneer de airconditioning niet meer optimaal werkt ligt dit vaak aan de airco compressor of de airco condensor. In deze blog hebben we daarom uitgelegd hoe je kunt merken dat een van deze onderdelen defect is en hoe je dit kunt oplossen. 

1. Kapotte airco compressor

De airco compressor is verantwoordelijk voor het rondpompen van het koudemiddel door het airco systeem. De airco compressor bestaat uit verschillende onderdelen die gesmeerd worden door de olie in het koelmiddel. Een defecte compressor is onder andere te merken door een ratelend geluid bij het aanzetten van de airco. Dit komt dan vaak doordat een van de onderdelen van de compressor kapot is gegaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig te smeren om dit probleem te voorkomen. Daarnaast is het niet koud worden van de airco of het lekken van vloeistof ook tekenen dat de airco compressor vervangen moet worden. Wanneer dit zo is wordt het aangeraden om dit door een garage te laten doen. 

2. Defecte airco condensor

De airco condensor zorgt ervoor dat het koelmiddel wordt omgezet van gas naar vloeibaar en heeft als functie om het verwarmde en gecomprimeerde koudemiddel dat van de compressor komt af te koelen. Een defect aan de airco condensor is te merken aan het niet meer koud worden, aanslaan of werken van de airconditioning. Vaak ontstaan deze defecten door vuil, slechte weersomstandigheden, steenslag of te weinig koudemiddel. Het is vaak lastig om de airco condensor zelf te vervangen en het wordt daarom aangeraden om hiervoor naar een garage te gaan. Om wat kosten te besparen is het echter wel mogelijk om de airco condensor zelf online te bestellen. Kijk bijvoorbeeld naar het assortiment airco condensors van Bogijn